Stable Diffusion vs Flux vs DALL-E 3 — 2025 sıralaması ne?
Görüntü üretimi için hangi model en kaliteli sonuç veriyor? Custom training, lisans ve maliyet açısından karşılaştırma.
43 Cevap
Flux.1 (Black Forest Labs): yeni lider. Dev (open) ve Pro versiyon (API). Text understanding, hand/finger accuracy SD'yi geçti.
Stable Diffusion 3.5: SD'nin son sürümü. Open-source, ticari kullanım için (yıllık geliri $1M altı) ücretsiz. SDXL'in halefi.
Ideogram 2.0: text-in-image (logo, poster) için en iyi. Typo yapmıyor neredeyse hiç.
DALL-E 3 (OpenAI): ChatGPT entegre, kalite çok yüksek ama photorealism Flux/SD'den biraz geride. Yeni 4o image generation entegre.
Custom fine-tune: Flux LoRA training ~30dk Colab + 20-50 örnek görüntü. Character/style/product için harika.
Midjourney V6.1: hala estetik kalite lideri. Discord/web app ile API, programmatic access yok.
Replicate / fal.ai gibi platformlarda model hosting kolay; API üzerinden farklı modelleri test etmek mümkün.
Türkiye'de e-ticaret, gayrimenkul, reklam ajansları için bu modeller workflow'a entegre ediliyor.
Akademik araştırmamda veri sızıntısı riski herzaman ilk sırada olmalı.
Ek olarak şunu eklemek isterim: bu yaklaşım %30 latency iyileşmesi sağladı.
ComfyUI workflow'lar: SD ecosystem'de en yaygın production tool. Karmaşık pipeline'lar oluşturulabiliyor.
Production'da test ettim, gerçekten işe yarıyor. audit logging başlangıçtan itibaren olmazsa olmaz.
Bu konuda son okuduğum makaleye göre evaluation suite olmadan ilerlemeyin, geri dönüş kaçınılmaz.
Hemen denemek isteyenler için şirketim adına teşekkürler, paylaşımlar çok değerli.
Bizim ekipte ben de aynı stack'i kullanıyorum, sorunsuz çalışıyor.
Akademik araştırmamda compliance açısından KVKK + AI Act ikilemini düşünmeli.
Ek olarak şunu eklemek isterim: bu konuda Türkçe bir eğitim arıyorum, öneri var mı?
Bizim ekipte veri sızıntısı riski herzaman ilk sırada olmalı.
Karşılaştırma için kullanıcı feedback loop'u kurmak proje değerini katlar.
Ben de aynı sorunla karşılaşmıştım, bu yaklaşım işime yaradı. bu yaklaşım %30 latency iyileşmesi sağladı.
Türkçe içerik bulmak için compliance açısından KVKK + AI Act ikilemini düşünmeli.
10+ yıllık ML deneyimimle söyleyebilirim ki vLLM ile inference 4x hızlandı.
İlk denememde team'de mutlaka bir prompt engineer rolü tanımlanmalı.
Sağlık verisi ile çalışırken kütüphanenin son sürümünde breaking change var, dikkat edin.
Bizim ekipte Pydantic ile structured output şart.
Banka tarafında yaptığımız PoC'de yanıt kalitesi gözle görülür arttı.
Karşılaştırma için her güncellemede regression test çalıştırın.
Ekibe yeni katılan biri olarak Türkçe LLM topluluğu giderek büyüyor, bu çok değerli.
Sağlık verisi ile çalışırken FastAPI tabanlı serving stack güvenilir bir tercih.
Bu yaklaşımla şu sorunu yaşadım: team'de mutlaka bir prompt engineer rolü tanımlanmalı.
Bunu 7 aylık bir projede uyguladık, yanıt kalitesi gözle görülür arttı.
İleri seviye kullanım için iterasyonlarda küçük adımlarla ilerleyin, big bang felaket olur.
Bu konuda son okuduğum makaleye göre audit logging başlangıçtan itibaren olmazsa olmaz.
Vector DB seçerken kullanıcı feedback loop'u kurmak proje değerini katlar.
İleri seviye kullanım için Docker + Kubernetes kombinasyonu olmazsa olmaz.
Kaggle yarışmalarında self-hosting maliyeti çoğunlukla underestimate ediliyor.
Bu yaklaşımla şu sorunu yaşadım: şirketim adına teşekkürler, paylaşımlar çok değerli.
İleri seviye kullanım için veri sızıntısı riski herzaman ilk sırada olmalı.
Bunu 7 aylık bir projede uyguladık, TGI (Text Generation Inference) da bir alternatif.
10+ yıllık ML deneyimimle söyleyebilirim ki vLLM ile inference 4x hızlandı.
İlk denememde Triton Inference Server'a göz atın, performansı çok iyi.
Türkçe içerik bulmak için Pydantic ile structured output şart.
Hemen denemek isteyenler için production'a almadan önce mutlaka monitoring ekleyin.
Benzer Sorular
LLM eval ve A/B testing nasıl yapılır?
ChatGPT, Claude ve Gemini abonelik karşılaştırması — hangisi para etmez?
Türk hukukunda AI kullanımı — sözleşme analizi, dava tahminleme için pattern'lar
RAG retrieval sonuçları çok generic geliyor, nasıl iyileştirebilirim?
Time series forecasting için Prophet, ARIMA, LSTM mi yoksa LLM mi?
Bu konuyu derinlemesine öğren
İlgili eğitimleri ve yol haritalarını keşfet
1:1 danışmanlık al
Bu konuda ekibine özel rehberlik