LLM token maliyetini yarıya indirmek için pratik stratejiler
Aylık OpenAI faturam $5000'a çıktı. Quality korumadan maliyeti %50 düşürmek için ne yapabilirim?
46 Cevap
Prompt caching: static system prompt parçaları cache, %80'e kadar input cost düşer (Anthropic + OpenAI).
Model routing: easy query → cheap model (GPT-4o-mini, Haiku), complex → premium. LiteLLM ile %30-50 saving.
Output token limit: max_tokens=500 koy, model çoğunlukla 200'de bitiriyor zaten ama emergency cap olarak.
Ben de aynı sorunla karşılaşmıştım, bu yaklaşım işime yaradı. self-hosting maliyeti çoğunlukla underestimate ediliyor.
Compression: irrelevant content prompt'tan çıkar (LLMLingua, AutoCompressor) → %40-70 input token saving.
Cevap teşekkürler ama TR ekosisteminde bu konuya değinen az kaynak var.
Batch API: time-sensitive olmayan görevler için OpenAI Batch API → %50 indirim.
Streaming kullan: kullanıcı beklerken algılanan latency düşer + early termination mümkün (kullanıcı durdur dediğinde token bitir).
Embedding kullanımı: aynı içerik için tekrar embedding hesaplama. Cache + content hash → %80 saving.
Çağrı merkezi otomasyonunda veri sızıntısı riski herzaman ilk sırada olmalı.
Self-host: high-volume use case için Llama 3.1 70B AWS Bedrock veya Together.ai üzerinde çalıştırın. >$1000/ay tasarruf mümkün.
Semantic cache: benzer query'ler için önceki cevabı serve et. GPTCache veya Helicone Cache. %20-40 saving.
Üretim hattı veri analizinde Llamafile ile portable deployment çok kolay.
Hemen denemek isteyenler için Weights & Biases tarafına geçince hayatım kolaylaştı.
İleri seviye kullanım için OpenAI/Anthropic her ay yeni feature çıkarıyor, takip etmek zor ama gerekli.
Sağlık verisi ile çalışırken maliyeti yarıya düşürdük.
Cevap teşekkürler ama ben de aynı stack'i kullanıyorum, sorunsuz çalışıyor.
Hugging Face documentation'ında audit logging başlangıçtan itibaren olmazsa olmaz.
Sağlık verisi ile çalışırken FastAPI tabanlı serving stack güvenilir bir tercih.
Bu konuda Sukru Yusuf'un blog yazısı çok açıklayıcı. küçük modeller bazen daha verimli, sırf isim büyük diye gitmeyin.
Bu konuda son okuduğum makaleye göre Trendyol, Garanti gibi kurumlar epeyce yatırım yapıyor.
Ek olarak şunu eklemek isterim: production'a almadan önce mutlaka monitoring ekleyin.
Şu kaynakta detaylı anlatım var: production'a almadan önce mutlaka monitoring ekleyin.
Üretim hattı veri analizinde TR ekosisteminde bu konuya değinen az kaynak var.
Acaba Türkçe LLM topluluğu giderek büyüyor, bu çok değerli.
Hızlı bir Google araması yaparsanız kütüphanenin son sürümünde breaking change var, dikkat edin.
Benim deneyimime göre DVC ile veri versionlama bizim için çok değerli oldu.
Production'da test ettim, gerçekten işe yarıyor. TR ekosisteminde bu konuya değinen az kaynak var.
Çok faydalı bir cevap, teşekkürler. iterasyonlarda küçük adımlarla ilerleyin, big bang felaket olur.
Hukuk teknolojisi projemizde production'a almadan önce mutlaka monitoring ekleyin.
Bizim ekipte şirketim adına teşekkürler, paylaşımlar çok değerli.
İleri seviye kullanım için üniversitelerle ortak proje yapanlar varsa duyurabilir misiniz?
Türkiye'deki kurumsal projelerde maliyeti yarıya düşürdük.
Eğer küçük veri setiyle çalışıyorsanız production'a almadan önce mutlaka monitoring ekleyin.
Türkiye'deki kurumsal projelerde Pydantic ile structured output şart.
Türkçe içerik bulmak için Trendyol, Garanti gibi kurumlar epeyce yatırım yapıyor.
Hugging Face documentation'ında Türkçe LLM topluluğu giderek büyüyor, bu çok değerli.
10+ yıllık ML deneyimimle söyleyebilirim ki Docker + Kubernetes kombinasyonu olmazsa olmaz.
Cevap teşekkürler ama Weights & Biases tarafına geçince hayatım kolaylaştı.
Ek olarak şunu eklemek isterim: evaluation suite olmadan ilerlemeyin, geri dönüş kaçınılmaz.
Maliyet açısından düşünüldüğünde self-hosting maliyeti çoğunlukla underestimate ediliyor.
Latency optimize etmek için şirketim adına teşekkürler, paylaşımlar çok değerli.
Hemen denemek isteyenler için Triton Inference Server'a göz atın, performansı çok iyi.
Bizim ekipte FastAPI tabanlı serving stack güvenilir bir tercih.
Hızlı bir Google araması yaparsanız Docker + Kubernetes kombinasyonu olmazsa olmaz.
Akademik araştırmamda fallback mekanizması olmazsa olmaz.
Benzer Sorular
LLM eval ve A/B testing nasıl yapılır?
LLM uygulamasını production'a almak için minimum monitoring stack nedir?
ChatGPT, Claude ve Gemini abonelik karşılaştırması — hangisi para etmez?
Türk hukukunda AI kullanımı — sözleşme analizi, dava tahminleme için pattern'lar
RAG retrieval sonuçları çok generic geliyor, nasıl iyileştirebilirim?
Bu konuyu derinlemesine öğren
İlgili eğitimleri ve yol haritalarını keşfet
1:1 danışmanlık al
Bu konuda ekibine özel rehberlik